Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Cars Asigurari
Membru Gratuit
0 stars: Fara rating 0 din 0 pareri
Asigurare RCA
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
Ce este asigurarea RCA?

Prin asigurare de raspundere civila auto se acopera prejudiciile create de asigurat unor terte persoane pentru care acesta este raspunzator conform legii. Asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde an fata legii fata de tertele persoane pagubite si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil.

In prezent, asigurarea RCA este reglementata de ordinul CSA nr. 11/2007.

Asiguratorul poate sa recupereze sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei in urmatoarele cazuri:
accidentul a fost produs cu intentie;
accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri, sau in timpul comiterii altor infractiuni savarsite cu intentie;
accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculului fara consimtamantul asiguratului.

Cum se incheie asigurarea RCA?

Datorita caracterului obligatoriu, unicitatii conditiilor de asigurare si primei de asigurare practicate pentru aceasta asigurare nu se incheie contract de asigurare, ci se elibereaza numai un certificat (polita) prin care se confirma plata primei de asigurare si perioada asigurata. Asigurarea de raspundere civila se practica numai de asiguratori autorizati de C.S.A (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor). De asemenea, incepand cu 2007, polita se elibereaza impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare (Carte Verde).

Incepand cu 01.01.2008, este obligatorie afisarea vignetei in coltul din dreapta-sus al parbrizului.

Ce durata are polita de asigurare RCA?

Asigurarea RCA se incheie pe 6 luni (semestrial) sau 12 luni (anual). De asemenea, in cazul vehiculelor cu numere de circulatie provizorii (numere rosii) se incheie pe durata valabilitatii autorizatiei temporare de circulatie.

Ce valoare are suma asigurata si prima de asigurare?

Nivelul primei de asigurare, limita maxima a despagubirilor, termenele de plata, sanctiunile si alte elemente cu privire la aplicarea asigurarii se stabilesc printr-un Ordin al CSA. Primele de asigurare astfel stabilite sunt practicate la acelasi nivel de toate societatile care incheie aceasta asigurare. Despagubirea maxima acordata pentru daunele materiale este de 150.000 EURO in 2008 si 300.000 EURO in 2009; pentru vatamari corporale si decese, despagubirea maxima este de 750.000 EURO in 2008 si 1.500.000 EURO in 2009.

Alte elemente

Raspunderea asiguratorului incepe dupa 48 de ore de la expirarea zilei in care s-a platit prima de asigurare, exceptie facand autovehicule nou cumparate sau reinnoirile de RCA unde raspunderea asiguratorului poate incepe mai devreme de aceasta perioada.

Incepand cu anul 2007 se platesc prime de asigurare si pentru remorci, semiremorci si atase.

Descarca informatii suplimentare
Din Gura in Gura